Nieuwsbrief

Na 6 succesvolle pilootedities wordt de wedstrijd ‘No steps no glory’ nu opengesteld voor alle EDPBW’s. Zo hopen we nog meer werknemers en bedrijven aan te zetten om regelmatig te bewegen.
Wat leren onze expertise en ervaring over hoe een efficiënt, effectief en meetbaar gezondheidsbeleid er zou moeten uitzien? Dat lees je in het memorandum van de Vlaamse Logo's.
Hoe versterk je als lokaal bestuur de geestelijke gezondheid van kinderen en jongeren? Vijf Vlaamse centrumsteden (Brugge, Gent, Turnhout, Leuven en Genk) gingen de uitdaging aan in het piloottraject
De campagne ‘Geef elkaar een schouderklopje’ wil de burger aanmoedigen om zich beter te beschermen tegen UV en er anderen over aan te spreken.
De Europese vaccinatieweek vindt plaats van 24 tot 30 april. Bestel bij ons je gratis affiches en postkaarten, en gebruik ook de digitale materialen.
Vrijdag 3 mei is Oostende de place-to-be voor iedereen in Vlaanderen die op lokaal niveau betrokken is bij energie, klimaat, mobiliteit, water, sociaal beleid én natuurlijk: gezondheid!
Donderdag 9 mei vanaf 18u30 met Michael Portzky
Bestel affiches en postkaarten Europese vaccinatieweek
Het Vlaams Instituut Gezond Leven lanceert met steun van de Vlaamse overheid en jongerenlijn Awel de vernieuwde website www.noknok.be. Die wil de mentale veerkracht van jongeren versterken.
Een nieuwe campagne van Bewegen Op Verwijzing, waarbij coaches zich gaan voorstellen bij de huisartsen in hun regio, moet het aanbod nog bekender maken bij huisartsen.
Steden en gemeenten krijgen vanaf dit jaar de kans om een lokale gezondheidsenquête te organiseren.
Eindelijk een vaccin tegen dementie? SaniMemorix verlaagt jouw kans op dementie!
Sinds kort kunnen Vlamingen via een online webapplicatie testen wat hun risico is op diabetes en hart- en vaatziektes. Het Gezondheidskompas geeft bovendien suggesties voor een gezondere levensstijl.
Generatie Rookvrij wil alle kinderen, geboren vanaf 2019, in een rookvrije omgeving laten opgroeien. Een rookvrije omgeving betekent een omgeving waarin we niet zien roken. Want zien roken, doet roken
De Week van de Valpreventie (WvdV) gaat in 2019 door van 22 tot en met 28 april. Deze editie staat in het teken van valangst.
In februari start de derde editie van Tournée Minérale. Stichting tegen Kanker en VAD/De Druglijn roepen Belgen op om stil te staan bij hun alcoholconsumptie door een maand geen alcohol te drinken.
In 2019 worden in ons land de eerste kindjes geboren die rookvrij zullen opgroeien. Dat is het doel van Generatie Rookvrij.
Vlaanderen trekt extra geld uit om vaccins aan te kopen voor de inenting van jongens tegen het Humaan Papillomavirus (HPV) vanaf volgend schooljaar.
Alcohol is nog steeds de meest gebruikte drug bij jongeren, maar ze beginnen er wel steeds later mee. Dat blijkt uit de leerlingenbevraging van het Vlaams expertisecentrum voor Alcohol en andere Drugs
Woonzorgcentra kunnen binnenkort ondersteuning krijgen bij de implementatie van methodieken. De inschrijvingen voor het project ‘procesbegeleiding voor preventie in woonzorgcentra' zijn geopend.
Deelnemers aan bevolkingsonderzoeken naar kanker worden steeds sneller doorverwezen. Dat blijkt uit het jaarrapport 2018 van het Centrum voor Kankeropsporing en de Stichting Kankerregister.
In De Overpoort in Gent werd het kwaliteitslabel ‘Quality Bars’ gelanceerd. Hiermee geven cafés aan dat ze een positief uitgaansklimaat willen creëren en het welzijn van hun klanten willen verbeteren.
Met deze inspiratielijst krijg je alvast enkel ideeën om aan de slag te gaan rond geestelijke gezondheid en 'Samen veerkrachtig' binnen jouw organisatie tijdens de 10-daagse in 2018.
Ben je op zoek naar methodieken, materialen of diensten om binnen jouw organisatie te werken rond gezondheidspromotie? Dan kan je terecht op de website www.preventiemethodieken.be.
Zorg in samenwerking Donderdag 4 oktober 2018 17u30 | The Cube | VIVES Kortrijk
Het Agentschap Zorg en Gezondheid lanceerde onlangs de Gezondheidsindicator Mobiliteit, een online tool om de gezondheidsimpact van het wegverkeer in alle gemeentes in Vlaanderen te vergelijken.
Maak kennis met het aanbod om binnen jouw school of klas werk te maken van gezondheid!
Minister Vandeurzen lanceert campagne "Wees niet gek. Doe de tekencheck".
Help kinderen zoveel mogelijk aan een rookvrije omgeving. Ontdek hoe jij mee kan bouwen aan een rookvrije toekomst voor de jeugd!
Mei is de internationale maand van de strijd tegen baarmoederhalskanker. Zet jij mee het bevolkingsonderzoek in de kijker? WIj zorgen voor materiaal en inspiratie.
Te Gek!? start op 21 april 2018 een nieuwe campagne rond het thema internering onder de naam 'Van Gevangenis naar Zorg'.
Het evaluatierapport van de 10-daagse van de Geestelijke Gezondheid 2017 is er.
Al ooit van de plakfactor gehoord? Nee? We vertellen je er alles over op donderdag 26 april!
Zet mee de zelfzorgcampagne 'Leef zonder filter' in de kijker en zorg ervoor dat deze boodschap bij de doelgroep terecht komt!
Interactieve workshop over hoe veerkracht versterken bij jongeren.
Wil jij samen met Disneypersonages de strijd tegen het lang stilzitten in jouw klas aangaan, registreer je klas via de Woogie boogie-website!
Van 23 tot en met 29 april is het terug week van de valpreventie , ondertussen al de 7e editie. Net zoals de vorige editie is het centrale thema: ‘Blijf in beweging, doe het veilig!’
Wil je meer bewegen? Maar je hebt geen tijd, je weet niet hoe, je weet niet of je het kan… Je huisarts kan je doorverwijzen naar een beweging op verzwijzing coach!
Eén op vier mensen krijgt in zijn of haar leven te maken met een psychisch probleem. Met de campagne willen de organisatoren ook duidelijk maken dat iedereen hier een rol in kan spelen. 
Werk je als eerstelijnszorgverlener? Dan is de nieuwe richtlijn valpreventie voor thuiswonende ouderen een must om door te nemen.
evv
De actieweek ‘Gezond Binnen’ van 13 tot 17 november 2017 promoot dit jaar een rookvrij huis. Want passief roken of ‘meeroken’ is een onderschat gezondheidsrisico bij ouders en kinderen.
Ontdek Oog voor Lekkers, het nieuwe project voor fruit, groeten en melk op school. Mascottes Slurp en Slice motiveren kinderen om groeten en fruit te eten en melk te drinken.
Schrijf je klas in, blijf rookvrij en win! Jaarlijks gaan duizenden jongeren de uitdaging aan om zes maanden rookvrij te blijven of het te worden.
De actieve voedingsdriehoek bestaat 20 jaar. Ontdek de herziene versie van het Vlaamse voorlichtingsmodel voor voeding, beweging en lang stilzitten: de voedings- en bewegingsdriehoek!
Evolutie van de psychiatrie in Vlaanderen en internationaal
De preventiesector zet een ‘gezonde’ koers naar de lokale verkiezingen 2018. Een partij die zich niet naar de burger, maar naar politici richt… op zijn minst bijzonder!
Op dinsdag 5 december 2017 vindt de uitreiking van de Gezond Werken Award plaats.
et de ‘Gezond Werken-award’ beloont VIGeZ & Prebes, i.s.m. de Logo’s, ondernemingen die een kwalitatief gezondheidsbeleid voeren en zo hun welzijns-, of HR-beleid versterken.
Teken leven overal: in je tuin, in de duinen, in het bos, ... Ze kunnen zich vastbijten in je huid en zo kan je ziek worden
De Zelfmoordlijn blijft op zoek naar vrijwilligers met talent om met mensen in gesprek te gaan.
Op vrijdag 2 juni 2017 vond de algemene vergadering van Logo Leieland plaats, ook dit jaar gekoppeld aan een regio-event. Ontdek hier de foto's en presentaties.
Meer onlinehulpverlening via groter en mobieler chataanbod én een vernieuwde website.
Vanaf 1 juni zullen ook 55-jarige Vlamingen automatisch een uitnodiging met gratis stoelgangtest ontvangen.
De tabakstop app geeft tips, advies en feedback op maat aan rokers die willen stoppen. Moeilijk momentje? De paniekknop helpt hen erdoor. Wie rookt, maar (nog) niet wil stoppen, vindt op de app heel wat informatie.
Op 1 juni vond de eerste projectdag plaats. Tijdens dit ontmoetingsmoment stelde de partnerogrni
De televisiereeks '13 Reasons Why' op Netflix doet heel wat stof opwaaien. Bezorgd om deze reeks? Het Vlaams Expertisecentrum Suïcidepreventie (VLESP) geeft advies hoe je jongeren kan ondersteunen bij het bekijken van deze reeks.
Samen doen we een oproep om op 31 mei 2017 24 uur niet te roken. AZ Groeninge voorziet gratis rookstop@home en infoavond.
Tijdens deze initiatie wordt stilgestaan bij hoe je als ambtenaar of dienstverlener gedrag bij burgers kan helpen veranderen.
De zesde editie van de Week van de Valpreventie staat voor de deur. Met de slogan "Blijf in beweging, doe het veilig!" roepen we iedere 65-plusser op om deel te nemen.
Door het grote succes maken we er dit jaar een tiendaagse van de Geestelijke Gezondheid van. Zorg dragen voor elkaar, dat is zorgen voor veerkracht.
Wij bieden Lokale Besturen bij het begin van dit jaar graag enkele inspiraties aan om ook in 2017 te blijven werken aan de gezondheid van hun inwoners.
In maart zetten we graag met jouw hulp het Bevolkingsonderzoek Dikkedarmkanker in de kijker. De website www.bevolkingsonderzoek.be, de uitnodigingsbrief en de folder kregen een heuse 'make-over'.
Met Valentijnsdag, het feest van en voor de geliefden, wil het CvKO iedereen oproepen om ook steeds van jezelf te houden en zorg te dragen voor je eigen lichaam.
Belgen nemen massaal deel aan Tournée Minérale, de campagne van VAD/De DrugLijn en Stichting tegen Kanker. Doe jij ook mee?
De tweede themadag zet in op Gezondheidsongelijkheid: hoe pakken we lokaal de oorzaken aan?
Hoe zorg je er als kinderdagverblijf voor dat baby's en peuters voldoende bewegen? Welke dranken geef je die kleine rakkers best? En welke tussendoortjes zijn écht gezond? Het project 'gezonde kinderdagverblijven' zet het voor je op een rij.
Tijdens de Gezondheidsconferentie Preventie op 16 en 17 december 2016 werd de overkoepelende gezondheidsdoelstelling vastgelegd.
Vandaag stelt VAD de nieuwe richtlijn voor alcoholgebruik voor op haar jaarlijkse studiedag.
We inspireren je graag met concrete voorbeelden van Liever Actiever, een gezondheidsproject dat meer bewegen en minder zitten stimuleert bij volwassenen. Met de focus op inactieve ouderen en kwetsbare groepen.
Hou jij ook van de warmte en gezelligheid van een kachel tijdens de koude wintermaanden? Speel dan op veilig en stook slim! Je gezondheid en die van je buren zullen je dankbaar zijn.
Wil je die kinderen en hun ouders helpen? Ga dan met hen in gesprek. Wij ondersteunen je.
Oproep tot actie: Geestelijke Gezondheid, praat erover!
Met SmartStop wil het VIGeZ scholen, tabakologen en professionele gezondheidsmedewerkers ondersteunen om jongeren tussen 14 en 20 jaar te begeleiden bij het stoppen met roken.
Begin 2017 wordt de sensibiliseringscampagne Tournée Minérale gelanceerd. Deze nieuwe campagne van VAD en Stichting tegen Kanker draait om één boodschap: Drink in februari 2017 de hele maand geen alco
'Opstap naar rookstop' is een gratis online cursus die gezondheidswerkers ondersteunt bij het voeren van een kort rookstopgesprek met hun patiënten.
Sportivos is een preventietraject dat bij sportclubs op een haalbare wijze streeft naar het voorkomen en aanpakken van problemen door alcohol- en druggebruik.
Alle informatie, artikels, duiding, diensten en services over thema's zoals alcohol, illegale drugs, psychoactieve medicatie, gamen en gokken en preventie zijn nu terug te vinden op één site.
www.gezondopvoeden.be is de site, waar - naast voeding en beweging - ook tabak, alcohol, cannabis en gamen aan bod komen.
Bekijk hier de acties binnen de regio Zuid-West-Vlaanderen.
Via deze nieuwe cannabiscampagne wil de druglijn en de VAD ouders en jongeren verder sensibiliseren over cannabis.
Neem deel aan het onderzoek naar psychisch welbevinden bij de Vlaming.
Neem met je klas een filmpje op waarin jullie één van de 10 Woogie Boogie-moves uitvoeren en maak kans op een te gekke prijs!
Een lokaal dienstencentrum is in de eerste plaats een ontmoetingsplaats. Regelmatig hoort daar een glas bij. Lekker en gezellig, maar soms kan alcoholgebruik problemen met zich meebrengen.
In hoeveel Vlaamse scholen staat er nog een frisdrankautomaat? Op welke manieren proberen scholen hun leerlingen te stimuleren om meer te bewegen? En wat met het verbod op de e-sigaret? Lees het in de indicatorenbevraging.
Werk mee gezonde gewoontes in je jeugdorganisatie en schrijf je in voor de studiedag 'Gezonde Goesting' en 'Gezonde Gasten'.
In 2017 ligt de focus op veilig bewegen. Met de slogan ‘Blijf in beweging, doe het veilig’ wordt de boodschap meegegeven dat het belangrijk is om te bewegen, maar dan wel op een veilige manier.
Bevolkingsonderzoek Dikkedarmkanker blijft sterke resultaten boeken.
Supermama's denken aan alles. Of toch bijna. Stuur je mama op Moederdag een videoboodschap met je persoonlijke wensen en een herinnering om tijdig deel te nemen aan het Bevolkingsonderzoek Baarmoederhalskanker.
Het Bevolkingsonderzoek Baarmoederhalskanker geeft elke vrouw van 25 tot 64 jaar de kans elke drie jaar een uitstrijke te laten nemen.
Hoe zorg je er voor dat een initiatief ter promotie van beweging bij ouderen succesvol is? Met welke drempels en succesfactoren hou je best rekening?
Het Vlaams expertisecentrum Alcohol en andere Drugs (VAD) brengt jaarlijks het middelengebruik van jongeren in kaart via een leerlingenbevraging.
Benieuwd wat je allemaal kan doen voor een gezonde, productieve vergadering? Ga aan de slag met de Gezonde Vergaderbox.
Wist je dat ongeveer 1 Vlaming op 4 tussen 55 en 75 jaar elke dag alcohol drinkt? Tien jaar geleden was dit nog maar 1 op 8.
Ouder worden en alcohol
Warme zomerdagen kunnen door de hoge temperatuur en ozonpieken ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid.
'Voor mij ben jij top, denk ook eens aan een stop'. Tabakstop, de gratis rookstophulpdienst van Stichting tegen Kanker stelt zijn jaarcijfers en nieuwe postkaartcampagne voor.
11 bedrijven gaan de strijd aan tijdens de eerste 10.000-stappenclash voor bedrijven.
Wint jouw onderneming de Gezond Werken Award?
De Vlaamse Logo's waren aanwezig op Gezondheidsconferentie Preventie op 16 en 17 december 2016. Bekijk hier de mooie stand en foto's.
Het VIGeZ zoekt kleuterklassen die Woogie Boogie II willen uittesten. Het project is een uitbreiding van het reeds bestaande Woogie Boogie en daagt leerkrachten uit het lang stilzitten in hun kleuterklas aan te pakken.
Ga de uitdaging aan en drink in februari 2017 één maand lang geen alcohol.
Van 14 tot 18 november 2016 vindt de actieweek 'Gezond binnen' opnieuw plaats: "Woon gezond, samen naar een rookvrij huis!".
Think Life heeft als doel mensen beter te leren omgaan met zelfmoordgedachten.
10 tot 20% van de mama's krijgt een postnatale depressie. En toch blijft het onderwerp taboe. De sensibiliseringscampagne wilt aantonen dat mama's niet perfect moeten zijn en niet 'fulltime' mama moeten zijn. Steun verkleint namelijk de kans op een postnatale depressie.
Een relatie moet je koesteren, maar in elke relatie kan het al eens minder goed gaan. Voor veel relaties kan een beetje meer tijd en aandacht voor elkaar al wonderen doen.
Sportivos helpt clubs bij het opstellen van een haalbaar alcohol- en drugbeleid.
De Vlaamse Logo's waren op zaterdag 15 oktober 2016 samen met 60 andere standhouders aanwezig op de huisartsenconferentie van Domus Medica in Antwerp Expo.
Vlaams minister Jo Vandeurzen stelt op 26 oktober 2016 samen met het Centrum voor Kankeropsporing het jaarrapport 2016 van de bevolkingsonderzoeken voor.
Stichting tegen Kanker en VAD organiseren samen één maand zonder alcohol, namelijk: februari 2017.
Op maandag 24 oktober 2016 zitten alle betrokken ministers samen in een interministeriële conferentie om een alcoholplan goed te keuren.
Op de gezondheidsconferentie van 16 en 17 december 2016 zullen nieuwe gezondheidsdoelstellingen voorgesteld worden. Deskundigen werden al nauw betrokken bij de voorbereidingen van de gezondheidsconferentie. Via een online enquête kan nu ook het brede publiek zijn stem over de toekomst van het preventieve gezondheidsbeleid laten horen.
NokNok wil de geestelijke gezondheid van jongeren versterken door het thema bespreekbaar te maken.
Met Woogie Boogie pakken het ViGeZ én Disney Benelux het lang stilzitten bij kleuters (3-6 jaar) aan.
Met de campagne 'Laat ze zien hoe het moet' worden ouders op een leuke en luchtige manier bewust gemaakt van hun voorbeeldrol op het vlak van gezond eten en voldoende bewegen.
De DrugLijn beantwoordt cannabisvragen van jongeren en hun ouders.
Tutti Frutti is het bekende fruitproject voor scholen. Samen met heel de klas eten de kinderen op een vaste dag in de week een stuk fruit als tussendoortje.
Met de ‘Wedstrijd Rookvrije Klassen‘ willen het VIGeZ en de Vlaamse Logo’s leerlingen van de eerste graad van het secundair onderwijs aanmoedigen om niet te roken of helpen om te stoppen met roken.
Sneller, handiger, gezonder ... doe je voordeel met de fiets. Eén dag per week op je zadel maakt al een groot verschil. De echte VeloVedet? Dat ben jij!
Van 15 mei tot 30 september loopt de waakzaamheidsfase rond warme dagen. Help mee de aandachtspunten te verspreiden.
Campagnefilm ter gelegenheid van De Week Van De Opvoeding. Deze jaarlijkse campagne van 16 tot 23 mei wil alle ouders en opvoeders erkennen in hun opvoedingscapaciteiten.
16.557 leerlingen laten de sigaret links liggen.
We vereenvoudigen de subsidieregeling van de schoolprogramm's 'Tutti Frutti' en 'Melk op school' en steken het hele concept in een eigentijds jasje.
2016 werd voor De DrugLijn het op twee na drukste jaar ooit.
Het Cedric Hèle Instituut voert, in opdracht van minister Vandeurzen, een onderzoek naar de noden van de eerstelijnszorgverleners in het omgaan met psychosociale problemen van kankerpatiënten.
chi
Eén van de sterktes van deze campagne is dat we willen werken met getuigenissen van mensen om de campagne herkenbaar te maken voor een breed publiek. Help je mee deze oproep te verspreiden?
Het VIGeZ en Odisee Hogeschool zijn op zoek naar 20 zwangere vrouwen die roken om mee te werken aan een kwalitatief onderzoek.
www.samenveerkrachtig.be, de website van de Tiendaagse Geestelijke Gezondheid, staat sinds 13 juli online.
Vanaf dit najaar bestaat er ook een versie van de Goed-Gevoel-Stoel speciaal voor de werksetting. Een goed-Gevoel-Stoel helemaal op maat voor sociale economiebedrijven.
Zet jij in oktober (en de aanloop tot oktober) mee het Bevolkingsonderzoek Borstkanker in de kijker? Zorg mee dat de juiste informatie bij de doelgroep terecht komt!
De griepvaccinatieperiode loopt van half oktober tot half november. Wil je mee griep helpen voorkomen? Zorg dat risicopersonen zich elk jaar laten vaccineren.
Laat leerlingen uit de basisschool elke dag minstens één kwartier bewegen en leg mee de afstand naar de zon af!
Bijna 60% van wie psychische problemen heeft, praat er niet over en zoekt geen hulp. De campagne wil duidelijk maken dat iedereen hier een rol in kan spelen.
20.000 Vlamingen die de luchtkwaliteit in hun straat meten. Dat is waar CurieuzeNeuzen Vlaanderen naar op zoek is.
In maart staat de strijd tegen dikkedarmkanker in de kijker. We willen - met jullie hulp - iedereen overtuigen om in de toekomst mee te doen aan het bevolkingsonderzoek.
We nemen graag jouw mening mee in de verdere ontwikkeling van het project 'procesbegeleiding voor de woonzorgcentra'.
Ook de editie 2018 van de Week van de Valpreventie verbreekt het record.
De Vlaamse Logo's blazen liever bellen dan rook om de campagne #generatierookvrij te ondersteunen.
Het Vlaams Instituut Gezond Leven en de Vlaamse Logo’s lanceren de nieuwe gezondheidsrally, een quizwandeling die deelnemers doorheen de bewegingsdriehoek en voedingsdriehoek gidst.
Via de laagdrempelige campagne 'Stoppen met roken doe je niet alleen' wordt geprobeerd om de diensten van de rookstopbegeleiders bij alle lagen van de bevolking bekend te maken.
Van 1 tot 10 oktober tellen we samen af naar de Werelddag van de Geestelijke Gezondheid. We nodigen ook jouw organisatie uit om tijdens de 10-daagse een actie te organiseren.
De preventieve gezondheidssector heeft een nieuwe ethische code goedgekeurd. De Vlaamse Logo’s zetten hun handtekening al, net als verschillende expertisecentra en de ziekenfondsen.
Lokale besturen die willen inzetten op preventie bij kwetsbare groepen kunnen daarvoor een subsidie aanvragen door in te tekenen op de projectoproep 'samen sociale gezondheidsongelijkheid verminderen'
Subsidie voor lokale besturen
Interesse om 'Bullshit Free Generation' te organiseren op jouw school? Kom dan in september of oktober naar een van onze regionale infomomenten.
Om leerkrachten van het lager onderwijs te helpen om les te geven over de voedingsdriehoek, is er het gloednieuwe educatief pakket ‘Lekker Gezond!’
Het logo en de website van het expertisecentrum Val- en fractuurpreventie Vlaanderen zijn vernieuwd. Wil je een materiaal of activiteit aanvragen, dan kan dat vanaf nu via de website van jouw Logo.
 

Logo regio's in kaart

Postcode

 

Logo Antwerpen