Nieuwsbrief
Op Kzitermee.be vind je de hulp die je zoekt, voor jezelf of iemand anders
Logo Leieland (i.s.m. de intergemeentelijke welzijnsvereniging W13 en CAW Zuid-West-Vlaanderen) en Logo Kempen lanceren samen de vernieuwde tool Kzitermee.be. Het platform brengt 500 diensten samen die actief zijn in preventie en zorg voor geestelijke gezondheid in Zuid-West-Vlaanderen en regio Kempen. 1 op 4 Belgen voelt zich slecht in zijn vel en weet vaak niet waar ze terecht kunnen voor hulp. Soms is de drempel te hoog om hulp te zoeken. Aan de hand van enkele vragen begeleidt de tool jou naar de juiste dienstverlening, als je hulp zoekt voor jezelf of iemand anders uit je omgeving.
“We willen met Kzitermee.be bijdragen tot een geestelijk gezondere regio. Zit je met iets? Praat erover. Zo hopen we jongeren en volwassenen op weg te helpen naar hulpverlening in hun buurt. De tool is bedoeld voor de brede bevolking, jongeren en volwassenen, maar ook professionals zoals artsen en hulpverleners die doorverwijzen, scholen en lokale besturen die werken aan geestelijke gezondheid, vinden aanbod op maat terug op de website.” zegt Laurence Platteau, Logo Leieland.
De urgentie en nood om in te zetten op mentaal welbevinden is meer dan ooit hoog.
De coronacrisis en de huidige energiecrisis hakken er nog eens stevig op in en stelt het mentaal welbevinden van heel veel mensen danig op de proef. Maar niet iedereen neemt het initiatief om hulp te zoeken. Sommigen weten niet waar ze terecht kunnen of durven de stap niet zetten. Kzitermee.be helpt het taboe doorbreken en zet je op weg.
“Ook mensen die hulp zoeken voor iemand anders kunnen terecht op de website. Heeft jouw partner, kind, familielid of collega nood aan hulp? Begeleid hen aan de hand van enkele vragen naar de juiste hulp. Meer nog, via de website kan je ook contact opnemen met de organisatie en je hulpvraag stellen.” zegt Lynn Weyns, Logo Kempen.
1 op 4 Belgen voelt zich slecht in zijn vel
Eén op vier personen wordt ooit geconfronteerd met (psychische) problemen. En nog meer mensen krijgen er onrechtstreeks mee te maken, bijvoorbeeld omdat ze partner, ouder, kind, collega … zijn van een persoon met een psychisch probleem. Ook bij jongeren zijn de cijfers niet goed. De Vlaamse zelfmoordcijfers liggen nog steeds anderhalf keer hoger dan het Europese gemiddelde. Toch is er vaak een grote drempel om hulp te zoeken, of vinden we niet meteen de hulp die we nodig hebben.
Jaarlijks 14.000 opzoekingen
Logo Leieland startte met de eerste versie van Kzitermee.be in 2018. Ook Logo Kempen is niet aan zijn proefstuk toe en introduceerde in 2015 Hulpkompas.be. De tools registreerden zo’n 14.000 opzoekingen op jaarbasis en worden nu geïntegreerd in de nieuwe Kzitermee.be om de weg naar hulp eenvoudiger te maken. Vanaf het begin werden bij de ontwikkeling een groep partners betrokken met de juiste expertise en ervaring in hulpverlening voor geestelijke gezondheid.
“De website Kzitermee helpt je wegwijs te maken in de zorghulpverlening binnen je regio, en is er zowel voor jongeren als volwassenen. Zo kunnen de waardevolle initiatieven die er al zijn nog beter slagen in hun opzet. Hulp is dankzij dit platform bij wijze van spreken slechts twee klikken verwijderd. Ook als leerlingenbegeleider kan ik er zeker mee aan de slag.”
Hilde Lavaert, leerlingenbegeleider bij Hemelvaart.
Kzitermee.be mee bekend maken?
Heel graag! Kijk hier wat je kan doen!
Heb je vragen? Blijf er niet mee zitten. Neem contact op met Logo Leieland via telefoon 056 44 07 94 of mail naar laurence@logoleieland.be
Bekijk de tool op www.kzitermee.be
Lanceringsvideo Kzitermee.be
De vernieuwde website Kzitermee.be werd op 29 november officieel gelanceerd in het bijzijn van de studenten van het 2e jaar ‘Maatschappij en Welzijn’ aan de Sint-Paulusschool campus Hemelvaart in Waregem. De leerlingen speelden onder leiding van Logo Leieland het spel ‘Op de stoel’. Tijdens deze sessie werden ze in een veilige omgeving onderworpen aan stellingen over mentaal welzijn onder het motto ‘iedereen zit wel met iets’. Als de stelling van toepassing is op hen, dan gingen ze op de stoel met het Kzitermee.be-kussen gaan zitten. De boodschap luidt dan ook: “Zit je met iets? Praat erover.” Check Kzitermee.be en vind de hulp die je zoekt, voor jezelf of iemand anders.