Nieuwsbrief

Don21Feb

Voordracht: “Zin en onzin van diagnoses”

PC Sint-Amandus
Reigerlostraat 10
8730 Beernem

Op donderdag 21 februari 2019 organiseert Tele-Onthaal West-Vlaanderen de voordracht “Zin en onzin van diagnoses?”

Deze activiteit kadert in het vormingsprogramma van onze vrijwilligers. De voordracht wordt ook opengesteld voor een ruimer publiek, o.a. voor professionele hulpverleners en vrijwilligers in de zorgsector en voor studenten in zorgopleidingen en hun lesgevers.
Iedereen krijgt direct of indirect te maken met tegenslagen of psychische problemen in het leven. Als die psychische problemen vrij ernstig zijn horen daar ook vaak één of meerdere diagnoses bij. De DSM IV is een diagnostisch boek dat vaak de bijbel van de psychiaters wordt genoemd. Het werkt met
behulp van een checklist van criteria om iemand al dan niet psychisch ziek te noemen. Het is stoornisgericht en daardoor vaak ook stigmatiserend. Zo’n benadering doet onrecht aan een visie en aanpak, die de betekenis en de functie van het symptoom binnen iemands persoonlijke levenspad wil begrijpen en die focust op onderliggende psychologische dynamieken.

Professor Stijn Vanheule, een autoriteit op dit terrein, stelt vragen bij dit model en legt uit wat voor hem een juist begrepen herstelgerichte benadering kan inhouden. Hij is verbonden aan de UGent, vakgroep psychoanalyse en raadplegingspsychologie en publiceerde onlangs het boek:
‘Psychiatric diagnosis revisited. From DSM to clinical case formulation’.

Praktische informatie
 
Datum: donderdag 21 februari 2019 van 19u30 tot 21u30
Kostprijs: 7€ / studenten 5€ (betaling ter plaatse)
Locatie: PC Sint-Amandus, Reigerlostraat 10, 8730 Beernem
Reservatie: tickets kunnen besteld worden via west-vlaanderen@tele-onthaal.be (met vermelding van je naam, adres en telefoonnr)

Een boeiende avond om naar uit te kijken!

 

Logo regio's in kaart

Postcode

 

Logo Antwerpen