Nieuwsbrief

Neem deel aan de actieweek ‘Gezond Binnen’

De actieweek ‘Gezond Binnen’ van 13 tot 17 november 2017 promoot dit jaar een rookvrij huis. Want passief roken of ‘meeroken’ is een onderschat gezondheidsrisico bij ouders en kinderen. Het VIGeZ, de Vlaamse Logo's, het Agentschap Zorg en Gezondheid en Kom op tegen Kanker slaan daarom de handen in elkaar en zetten een week lang in op “woon gezond, samen naar een rookvrij huis!”

In Vlaanderen zitten dagelijks 68.000 kinderen in de tabaksrook waardoor ze meer kans hebben om ziek te worden. Veel ouders weten wel dat meeroken ongezond is, toch zijn er heel wat misverstanden. Zo is roken onder de dampkap of aan het open raam geen oplossing. De schadelijke rookdeeltjes verspreiden zich toch nog in huis zonder dat je er iets van merkt. Ook zetten de giftige deeltjes zich vast op kleren, de vloer, de meubels, het speelgoed. Enkel buiten roken zorgt ervoor dat kinderen niet meeroken.

Voor wie?

De algemene bevolking

Wie kan aan de slag?

Lokale besturen, OCMW’s, dienstencentra, bib, huisartsen, apothekers, verpleegkundigen, kinderartsen en zorginstellingen…

Praktisch

  • Wil je deelnemen? Bekijk dan in de menukaart wat je kan doen, bestel materialen, of neem contact op met Logo Leieland voor hulp of ondersteuning.
  • De actieweek loopt samen met de campagne ‘Binnen roken is nooit oké’ van Kom op tegen Kanker. Wil je de campagne mee bekend maken? Er zijn folders, affiches, banners, video’s en voorbeeldartikelen. Bestel campagnematerialen.

Bekijk ook zeker de gespreksmethodiek ‘meeroken is geen binnenpretje, praat erover’. Die helpt je om op een laagdrempelige manier in dialoog te gaan met cliënten of patiënten die roken in huis. De methodiek wordt nog verder inhoudelijk en digitaal geoptimaliseerd en zal via een vormingsaanbod verder verspreid worden.

Logo Leieland zet je op weg

Wil je een actie organiseren rond gezond binnenmilieu en passief roken? Verkies je een ander thema dan passief roken? Neem contact op met Matthias Vervaeke, van Logo Leieland via tel 056/ 44 07 94 of mail naar matthias@logoleieland.be

Meer weten: www.gezondbinnen.be

Deze actieweek ‘Gezond Binnen’ is een initiatief van het Vlaams Instituut voor Gezondheidspromotie en Ziektepreventie (VIGeZ) en de Vlaamse Logo’s (Lokaal Gezondheidsoverleg) met steun van de Vlaamse overheid en in 2017 samenwerking met Kom op tegen Kanker.

 

Logo regio's in kaart

Postcode

 

Logo Antwerpen