Nieuwsbrief

Logo Leieland biedt inspiratie aan Lokale Besturen om in 2017 aan gezondheid te blijven werken

Wij bieden lokale besturen bij het begin van dit jaar graag enkele inspiraties aan om ook in 2017 te blijven werken aan de gezondheid van hun inwoners. Hieronder alvast enkele belangrijke data en periodes:

 

 • Tournée minérale (februari 2017)
  Spoor jullie inwoners aan om in februari 2017 een maand geen alcohol te drinken en laat hen zelf de positieve gevolgen hiervan ontdekken. Zet een bekendmakingstekst op sociale media, op de website of in de plaatselijke krant, geef mocktails (alcoholvrije cocktails) op  recepties, deel flyers uit aan je bewoners en hang affiches op of geef als lokaal bestuur zelf het goede voorbeeld en schrijf jullie als team in op de website van Tournée Minérale. Alle materialen zijn overigens ook op deze site terug te vinden.

   

 • Actiemaand dikkedarmkanker (maart 2017)
  Elk jaar krijgen meer dan 5.000 mensen in Vlaanderen dikkedarmkanker. Het blijft dus zeker een noodzaak om volwassenen te laten stilstaan bij de nood aan screening bij personen tussen 56 en 74 jaar. Door deze screening nemen de sterftecijfers als maar voort af. Help mee deze trend voort te zetten door ook dit jaar het thema extra in de verf gezet met de beschikbare materialen, de organisatie van een infosessie, een eigen gekozen actie…. Neem ook zeker eens een kijkje op de vernieuwde website van de bevolkingsonderzoeken.

   

 • Week van de valpreventie (24 tot 30 april 2017)
  In de zesde week van de valpreventie ligt de focus vooral op veilig bewegen: bewegen met aandacht voor de verschillende valrisico’s zoals medicatie, schoeisel, veiligheid in huis…
  Neem zelf initiatief of spoor als lokaal bestuur de organisaties, woonzorgcentra, verengingen, intermediairs, gezondheids- en welzijnswerkers aan om valpreventie tijdens deze week in de kijker te zetten bij 65-plussers. ‘Blijf in beweging, doe het veilig’ is de boodschap!

   

 • Actiemaand baarmoederhalskanker (mei 2017)
  Elk jaar worden er in Vlaanderen ongeveer 360 vrouwen getroffen door baarmoederhalskanker. Door het bevolkingsonderzoek kan dit echter vroegtijdig opgespoord worden. Zet daarom mee je schouders onder het verspreiden van deze belangrijke boodschap!

   

 • Werelddag zonder tabak (31 mei 2017)
  Roken - maar ook meeroken - heeft heel wat schadelijke gevolgen voor het lichaam. Het is van belang om mensen te laten stil staan bij hun rookgedrag en de invloed hiervan. De werelddag zonder tabak kan hierbij voor een aanknopingspunt zorgen om verdere acties als lokaal bestuur te ondernemen.

   

 • Werken aan geestelijke gezondheid (oktober 2017)
  In 2016 vond met succes de week van de geestelijke gezondheid plaats. Dit jaar zetten we opnieuw in op dit thema. Omdat een gezonde geest in een gezond lichaam belangrijk blijft! Dit jaar maken we er zelfs een tiendaagse van, van 1 tot 10 oktober 2017. "Samen veerkrachtig" is hierbij de rode draad.
  Ook dit jaar zullen er opnieuw menukaarten beschikbaar zijn. Meer informatie hierover volgt nog.

   

 • Actiemaand borstkanker (oktober 2017)
  Dankzij het bevolkingsonderzoek kunnen vrouwen tussen 50 en 69 jaar zich gratis laten screenen op borstkanker. Ondanks de verspreiding van uitnodigingen laten nog niet alle vrouwen zich onderzoeken. Geef daarom als lokaal bestuur een positief signaal en geef aan dat het onderzoek noodzakelijk is om borstkanker op te sporen. Daarnaast kan je ook een infomoment organiseren, een mammoboxsessie organiseren of zelf een actie ondernemen.

   

 • Griepvaccinatie (oktober – november 2017)
  Griep lijkt zeer onschuldig en de meeste mensen genezen ook vanzelf. Maar voor sommige risicogroepen zoals 65-plussers, zwangere vrouwen, gezondheidswerkers en mensen met gezondheidsproblemen  kan het ernstige gevolgen hebben. Laat daarom griep in 2017 in de kou staan en help mee met de bekendmaking van deze campagne.

   

 • Actieweek gezond binnen (november 2017)
  Gezond lucht is van levensbelang, ook binnen. Passief roken is nog steeds een onderschat gezondheidsrisico. Binnen roken is nooit oké, dus ook niet onder de dampkap, met het raam open of als de kinderen niet thuis zijn. Enkel buiten roken zorgt ervoor dat niemand meerookt. Help mee mensen hiervan bewust te maken.
  Vraag onze hulp (materialen en ondersteuning)  voor alle actieweken, - maanden, of –dagen. 

 

Nood aan nog meer inspiratie? Hieronder enkele projecten die jullie inspiratie kunnen bieden bij de invulling van een gezondheidsbeleid.

 

 • ˜        Knelpuntenwandeling
  De omgeving heeft een belangrijke invloed op het al dan niet bewegen, vooral bij oudere bewoners. Tijdens een wandeling in groep kunnen 55-plussers zelf mogelijke fysieke knelpunten aangeven die zij ervaren in hun straat of buurt. Vaak is dit een traject dat ouderen vaak uitvoeren. Daarnaast kan er uiteraard ook aangegeven worden welke succespunten er zijn en waar ze deze successen graag zouden zien terug komen. Na het inventariseren van deze punten en opstellen van een rapport, wordt dit aan de bevoegde gemeentelijke instanties doorgegeven.

 

 • ˜        Demowoning Gezond (t)Huis
  Bij een demowoning wordt een woning (of onderdeel van een andere ruimte zoals een kringloopwinkel) ingericht als een levensechte demonstratieruimte. Doorheen het huis ga je op ontdekkingstocht en zie je zowel goede als slechte voorbeelden van een gezond binnenmilieu (schimmels, luchtkwaliteit, verwarmingstoestellen…). Een veilige en gezonde woning wil ook zeggen een valvrije woning. Dus ook valpreventie kan in dit initiatief geïntegreerd worden. Door de visuele materialen is het ook zeer toegankelijk voor kansengroepen.

 

 • ˜        Groepscursussen rookstop
  Stoppen met roken is niet eenvoudig, maar in groep stoppen kan voor een extra motivatie zorgen om de sigaret vaarwel te zeggen. De groepscursus o.l.v. een erkende tabakoloog is een effectieve manier om te stoppen met roken. Deze groepscursus bestaat uit 8 sessies waarin de deelnemers gaandeweg stoppen met roken en telkens advies op maat krijgen. Ervaringen worden gedeeld en successen gevierd. Als lokaal bestuur of organisatie voorzie je best voorafgaand een infosessie, ook gegeven door een erkend tabakoloog.

 

 • ˜        Winkeloefening
  Het is soms moeilijk om uit de informatie op de verpakking af te leiden of een product al dan niet gezond is. Tijdens de winkeloefening leren je inwoners gezonde en budgetvriendelijke keuzes te maken. Na een algemene uitleg door een diëtist gaat de groep samen op bezoek naar een winkel waar de producten besproken worden. De verpakkingen van enkele voedingswaarden kunnen ook in een lokaal apart besproken worden.

 

Vraag ons gerust naar meer informatie, materialen en ondersteuning via:

logo@logoleieland.be
065 44 07 94

 

 

 

 

 

 

Logo regio's in kaart

Postcode

 

Logo Antwerpen